Transport gratuit pentru comenzi mai mari de 130 lei.
L-V: 9:00-19:00 | 0762 831 974 | hello@dandelion.ro

Ziua internationala a educatiei

International Day of Education: de ce e importanta educatia, ce inseamna educatia?

“This day is the occasion to reaffirm fundamental principles. Firstly, education is a human right, a public good and a public responsibility. Secondly, education is the most powerful force in our hands to ensure significant improvements in health, to stimulate economic growth, to unlock the potential and innovation we need to build more resilient and sustainable societies. Lastly, we urgently need to call for collective action for education at global level.”

— Audrey Azoulay, Director General of UNESCO  , Message on the occasion of the International Day of Education

Stiati ca anul acesta este primul an cand sarbatorim “Ziua internationala a educatiei”? A fost proclamata de catre Natiunile Unite si se serbeaza pe data de 24 ianuarie. Se doreste o constientizare mai mare a faptului ca foarte multi copii nu au acces la o educatie. Dupa cum spun cei de la United Nations, “Education is a human right”, deci toti trebuie sa avem acces la ea.

Cu toate astea, 262 de milioane de copii si tineri nu frecventeaza scoala, iar 617 milioane de copii si adolescenti nu stiu sa citeasca.

Insa educatia nu vine doar din scoala, vine si de la parinti, rude, prieteni. De aceea este important ca exemplele din viata unui copil sa fie cat mai pozitive.

De ce este importanta educatia?

In primul rand va spunem ca noi sustinem educatia cu blandete. De ce? Pentru ca il ajuta pe copilul de astazi sa devina adultul de maine. Adultul acela de care esti mandru ca parinte: fericit, empatic, independent, cu respect fata de semeni si fata de natura, echilibrat emotional, altruist. Poate unul din sfaturile cele mai importante pe care le-am ascultat la o conferinta de parenting a Uraniei Cremene, este urmatorul: educa-ti si comporta-te cu copilul tau gandindu-te cum vrei sa fie el la 30 de ani. Comporta-te cu el, avand in minte toate acele calitati pe care ti le doresti pentru el pe termen lung si nu rezolvand pe moment problema. Dezvoltarea emotionala, psihica si sociala ale unui copil, au un impact direct asupra dezvoltarii lui ca si adult.

Parintii sunt primii “profesori” si au un rol foarte important in modelarea caracterului celui mic. Expresia “cei sapte ani de acasa” reuseste sa inglobeze in doar cateva cuvinte atat de multe lucruri despre comportamentul celui mic in societate: a spune multumesc, te rog, a fi respectuos. Dar pe langa eticheta si comportamentul in public, de care multi parinti tin cu dintii, expresia “cei sapte ani de acasa” ar trebui sa inglobeze dragoste. Acea dragoste si iubire care ofera copilului un cadru sigur pentru o dezvoltare armonioasa.

Cateva lucruri importante pe care orice parinte as trebui sa le puna in practica:

  • Incurajarile sunt foarte importante pentru ca il ajuta pe copil sa isi creasca increderea in el;
  • Exemplul personal: copiii imita, si inca foarte mult. De aceea trebuie sa te asiguri ca ceea ce vede sau aude la tine, este bun de “imitat”;
  • Creaza un mediu adecvat pentru un copil. Limiteaza discutiile contradictorii in care se ridica vocea intre adulti si incearca pe cat posibil ca mediul in care sta cel mic sa fie unul curat si organizat;
  • Petrece cat mai mult timp cu el. Incearca ca cel putin una din mese sa fie cu toata familia, cel putin o data pe zi sa ai timp de joaca/citit cu el. Iar cat de des posibil, fa o activitate in natura cu el.

Ce inseamna educatia?

Dupa perioada celor “7 ani de acasa”, urmeaza scoala. Mai nou, de cand s-a introdus clasa pregatitoare, se incepe de la 6 ani.

Nu ne dorim sa vorbim despre sistemul de educatie romanesc, despre programa scolara, care in fiecare an dezvaluie noi hibe, despre profesori depasiti sau parinti isterizati de note. Este clar ca sunt probleme majore in sistemul de invatamant si daca nu mergi pe calea Montessori, Waldorf, homeschooling, unschooling, worldschooling sau alte astfel de alternative, tot la scoala romaneasca iti vei da copilul, ca vrei sau ca nu vrei.

Ofera-i insa tu, acasa sau intr-un mediu adecvat, ceea ce are nevoie ca sa isi dezvolte pasiunile. Daca are inclinatie spre pictura, ia-i ce ii trebuie pentru a exersa, du-l la muzee, cumpara-i albume de arta. Daca are inclinatie spre mesterit in lemn, cumpara-i cateva unelte, arata-i cum poate sa le foloseasca, uitati-va pe youtube impreuna si apoi fauriti elemente din lemn.

Este datoria ta de parinte, sa ii observi inclinatiile si sa il sustii. Renunta la clisee precum: “Artistii mor de foame, mai bine fa-te inginer”, “Din cantat nu o sa iti castigi niciodata painea”. Ai incredere in el, ca odata descoperita pasiunea, va gasi metode sa o monetizeze. Ia exemplul tau personal: ce pasiune ai? Faci bani din pasiunea ta? Daca nu, ce s-a intamplat, de ce nu ai reusit?

Variante alternative de educatie

Am mentionat mai sus cateva variante alternative fata de educatia clasica. O sa le descriu succint pe fiecare dintre ele.

  • Varianta Montessori

Este o metoda care se aplica fara idei preconcepute, care ajuta copilul sa isi dezvolte abilitatile de care are nevoie pentru a deveni parte integranta a societatii. Abordarea Montessori pune accent pe sprijinirea procesului natural de dezvoltare al copilului.

  • Varianta Waldorf

Aceasta metoda pune accent pe dezvoltarea copilului ca un tot intreg: minte, trup si suflet. Este foarte importanta motricitate fina, fiind dezvoltata prin activitati practice precum: tricotatul, brodatul, jocul, artele. De asemenea existenta unei rutine zilnice este iarasi importanta, care sa respecte ritmul propriu al fiecarui copil.

  • Homeschooling si Unschooling

Denumirea o descrie cel mai bine. Este vorba de educarea copiilor acasa si nu intr-un sistem de invatamant, de stat sau privat. Aceasta poate fi facuta de catre parinti sau de catre un tutore specializat. Homeschooling-ul este facut dupa un program educational structurat, pe cand unschooling-ul este educarea libera, fara a se tine cont de vreo structura, punandu-se accent pe dezvoltarea pasiunilor copilului.

  • Worldschooling

Este una din bransele unschooling-ului, pentru ca la fel, nu tine cont de nicio structura scolara. Worlschooling-ul inseamna sa calatoresti prin lume, copilul fiind educat prin cunoasterea diverselor culturi.

Cu siguranta variante de a iti educa copilul sunt, cea mai la indemana fiind invatamanul de stat, insa este bine de cunoasterea alternativelor si de luat in considerare. 🙂

Ce facem noi pentru educatie?

Incercam sa cream produse care sa ii ajute pe copii sa isi dezvolte noi abilitati, sa isi creasca increderea, dar si pe parinti prin oferirea cadrului de a face noi activitati cu cei mici.

Spre exemplu, corturile de joaca, pe langa faptul ca creaza cadrul propice pentru citit, il ajuta pe cel mic sa inventeze noi jocuri, cum ar fi jocurile de rol, poate face calatorii imaginare. Spatiul intim creat de cort il ajuta pe cel mic sa se simta in siguranta.

Concluzii

Credem cu tarie ca educatia, nu se refera strict la sistemul de invatamant, ci mai mult la ce se intampla in afara lui. Poate peste ani, cand la scoala se vor preda si materii care sa te pregateasca pentru viata, poate atunci vom putea spune ca scoala asigura educatie. Pana atunci, sa aveti inspiratie sa gasiti variante alternative de invatat care sa ii puna copilului rotitele in miscare, sa aveti incredere ca pasiunea este cea care face viata fericita si sa nu uitati ca toata viata invatam lucruri. 🙂

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *