Transport gratuit pentru comenzi mai mari de 130 lei.
L-V: 9:00-19:00 | 0762 831 974 | hello@dandelion.ro

Sunetele si impactul lor asupra sistemului auditiv la copii

Sunetele și impactul lor asupra sistemului auditiv la copii

Așa cum cercetătorii au demonstrat faptul că inteligența copiilor este stimulată dacă ascultă muzica lui Wolfgang Amadeus Mozart, la fel o voce care se încadrează în anumite tonalități, respectând gamele muzicale, captează atenția celor mici, dezvoltându-le concentrarea și răbdarea și îi ajută să se relaxeze.

Wolfgang Amadeus Mozart s-a născut pe 27 ianuarie 1756 și a fost unul din cei mai mari compozitori ai lumii. Cu peste 600 de lucrări, Mozart a fost inspirația altor compozitori ce l-au urmat pe acest drum.

„The music is not in the notes, but in the silence between.” Wolfgang Amadeus Mozart

Pe piață există un număr mare de jucării, cu melodii stridente, țipătoare, lipsite de armonie. Din păcate, aceste jucării ajung și în mâinile copiilor noștri, fără să conștientizăm pericolul pe care ele îl reprezintă, acestea afectand
sistemul auditiv. Considerăm ca jucăriile „educative” de genul câine vorbitor, mingea magică, laptopul pentru copii, pe lânga faptul că sunt din plastic și au sunete și lumini puternice, iși pierd repede din avantajul „educativ”, fiind limitate.

Așa cum am menționat de fiecare dată, la Dandelion siguranța copiilor și starea lor de bine ocupă un loc principal. Pentru bebeluși avem concepute câteva jucării cum ar fi cubul textil. Pentru copiii mai mari i-am făurit cu drag pe Miss Wisha și Mister Wish, care ii provoacă la inventat scenarii și povești. Nu sunt jucării muzicale și nici nu intentionăm sa creăm ceva în acest scop. Considerăm că ascultatul muzicii autentice nu se compară cu jucăriile muzicale din comerț. Există pe de altă parte, jucării muzicale în adevaratul sens al cuvantului, instrumente cât se poate de reale, dar concepute pentru o manevrare ușoară de către copii. Poți verifica acest website pentru instrumente muzicale de calitate: https://www.thomann.de.

Ce spun studiile și specialistii

Conform mai multor studii realizate atât în Europa cât și în Statele Unite ale Americii, multe jucării fabricate în China – de la steluțe muzicale, la păpuși și mașini de poliție, emit un nivel de zgomot de peste 90dBA (decibeli A – nivel sonor ponderat în punctul A). În general, copii duc la ureche jucăriile ceea ce face ca ei să perceapă sunetul la o intensitate de aproximativ 120 dBA, valoare egală cu sunetul unui avion jet la decolare.

Acest nivel nu numai că este periculos, însă poate provoca vătămări grave sistemului auditiv al copiilor. Expunerea pentru mai mult de 15 minute la un astfel de nivel afectează timpanul, existând repercursiuni in viitor.

Specialiști de la Metropolitan Opera din New York au facut studii, analizând modul în care creierul uman răspunde la anumite tipuri de sunete și registre muzicale. Atunci când sunetele erau lipsite de armonie, la nivelul cortexului apărea un fel de blocaj, mesajul fiind înțeles eronat iar respondeții manifestând o stare de neliniște, agitație. Vocile din melodiile de operă stimulau, în schimb, concentrarea. De asemenea, tot ei au descoperit faptul că acestea activau o zonă din creer responsabilă cu crearea amintirilor și elementelor autobiorgrafice. Prin urmare aceste tipuri de voci sunt recomandate pentru a-i ajuta pe copii să își contureze amintiri frumoase încă de mici.

Recomandarea noastra

Astfel, vă recomandăm să încercați să îi țineți pe copii departe de sunete stridente și să îi învățați cu voci armonioase, pe care să le poată urmări. Și nu uitați, așa cum spunea și Placido Domingo „Muzica vocală devine o formă de terapie pentru suflet și minte”. Cantecele vocale, mergând pe anumite frecvențe, nu doar ajută la evitarea unor  riscuri ci îi și liniștește pe copii și îi ajută să perceapă mesajul transmis mult mai corect. In plus reprezintă și un real ajutor în ceea ce privește un model de intonație și dicție.

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *