Transport gratuit pentru comenzi mai mari de 300 lei.
L-V: 9:00-19:00 | 0762 831 974 | hello@dandelion.ro
Prietenii copilului tău: păturica, plușul, pernuța

Prietenii copilului tau

Prietenii copilului tău: păturica, plușul, pernuța

Știi nopțile alea în care cel mic trezește toată casa plângând în hohote? Știi zilele alea în care nu poți ieși din casă nici până la colțul străzii fără să frângi inimioara puiului tău? Știi clipele alea în care nu reușești să vorbești la telefon cu prietenele pentru că lumina ochilor tăi vrea să-ți acapareze toată atenția? Între tine și toate aceste situații se interpune la un moment dat obiectul preferat al copilului, de regulă, obiecte textile: păturici, plușuri, pernuțe.

paturica printese bebe

În jurul vârstei de 8-12 luni, copilul începe să manifeste un atașament tot mai puternic pentru un astfel de obiect. Nu mai doarme fără păturica preferată, fără perna favorită sau fără plușul preaiubit; nu își scapă lucrul preferat din ochi nici la masă, nu se desparte de el nici când ieșiți din casă, nu te lasă să-l speli. Multe mămici văd în acest comportament ceva ciudat, alarmant, caută să smulgă din brațele copilului obiectul preferat. Dacă e semnul unei slăbiciuni, unor emoții nelalocul lor?

Specialiștii explică…

Că acest atașament este absolut normal, este un semn că fiul/fiica ta începe să-și cucerească independența și să-și afirme individualitatea, începe să se desprindă de la sânul mamei, descoperind încet, încet lumea de dincolo de mamă. În acest proces, are nevoie de o constantă, de ceva familiar, de un sprijin: păturica preferată, perna favorită, plușul preaiubit.

perna papusa de somn miss wisha

Vechea lui păturică de bebe e un univers în sine pentru puiul tău: are imprimeu dintr-o poveste sau un desen animat, e plină de culori în combinații vii care-l fascinează și are o textură care îndeamnă până și un adult să-și plimbe mâna prin ea.  Atașamentul copilului față de păturică apare de regulă în perioada în care este înțărcat și acest obiect are rolul unui adevărat sprijin emoțional în această trecere de la sânul mamei la lumea înconjurătoare. Păturica îl învață combinații de culoare, îl acoperă precum o îmbrățișare, îi stârnește instinctul de proprietate și conține încă mirosuri familiare – și toate astea în timp ce îi stârnește și curiozitatea pentru lucrurile din jur.

Plușul preferat este cea dintâi jucărie a celui mic, pe cât de clară ca formă, pe atât de simplu de ținut de un copilaș; jucăriile textile sunt cele mai sigure începând cu prima aniversare a copilului, au o suprafață moale și plăcută la atingere și în funcție de animăluțul personificat pot deveni un adevărat prieten necuvântător, un partener de joacă și de petrecere a timpului.

Ce-i drept, o pernă cu aspect de păpușă ar fi alegerea ideală și pentru tine, și pentru copilul tău, pe modelul produselor 2 în 1. Pernuțele în formă de animăluț sau norișor colorat sunt o atracție pentru orice copil, simplu de folosit atât ca jucărie, cât și ca element de susținere a unui somn sănătos. Pernuțele cu buzunar sunt o inovație, putând adăposti mici comori atât pentru părinți, cât și pentru copil: cărticica de povești, batistuțe/șervețele.

Avantaje certe

Aceste obiecte preferate sunt de mare ajutor atunci când părinții vor să impună un ritual al somnului, ajutându-l pe cel mic să meargă la culcare cu plăcere, învățând astfel o disciplină a orelor de somn.

Obiectul preferat îl ajută pe copil să nu sufere atunci când părinții sunt plecați de acasă; obiectul este cel care păstrează în inima copilului impresia de familiar, de normal, de protecție.

În timpul crizelor de plâns nocturne, obiectul preferat îl poate liniști pe cel mic. Până la vârsta de un an, nu are însă voie să doarmă cu obiectul preferat în pat, pentru a evita riscul de sufocare accidentală.

Când obiectul preferat te pune în situații dificile…

De tipul: copilul pare dependent de păturică/jucărie/pernuță, nu doarme fără obiectul preferat, nu pleacă nicăieri fără el. Cu răbdare și imaginație, aceste situații se pot îndrepta: mama îi poate explica copilului că obiectul lui preferat trebuie lăsat să se odihnească, are nevoie să fie spălat așa cum toată lumea se spală, nu poate fi luat în oraș pentru că se pierde.

Până la urmă, copilăria este despre iubire, iar obiectul preferat al celui mic e o manifestare a nevoii lui de afecțiune, de a da și a primi afecțiune.

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *